Hollanda Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

TÜRKİYE’DE OTURUM İZNİ

Yabancı ülke vatandaşları Türkiye’de kısa süreli oturum  izni, aile oturum izni, öğrenci oturum izni, uzun süreli oturum izni, insani oturum izni ve insan ticareti mağduru oturum izni alarak kalabilirler.

Geçerli oturum izni sahibi HOLLANDA vatandaşları Türkiye sınır kapılarından vize almadan giriş yapılabilir.

HOLLANDA vatandaşının Türkiye’de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır.

Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak HOLLANDA vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
Oturum izni başvurusu, HOLLANDA'daki Türk temsilciliklerinde yapılır. Ancak, oturum izni başvurusu yapmadan Türkiye’ye vize süresiyle veya vize muafiyetiyle gelen Kazakların oturum izni başvuruları, ikinci bir düzenlemeye kadar Valiliklerce de alınmaya devam edilecektir.

Oturum izni için başvuracak HOLLANDA vatandaşlarında, talep ettikleri oturum izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgeye sahip olmaları şartı aranır.

Türkiye içinden başvuruların, HOLLANDA vatandaşının sahip olduğu vize süresinin ya da vize muafiyetinin sona ermesinden önce yapılması esastır.

Oturum izni başvuruları, en geç doksan gün içinde sonuçlandırılır.

Oturum izinleri, kalış amacına uygun ve her yabancı için ayrı düzenlenir.

Oturum izin belgeleri, ikamet adreslerine gönderilmektedir.

Oturum izni başvuru ve uzatma başvuruları e-ikamet üzerinden yapılır.

Hollanda Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

İlk defa oturum iznine başvuran HOLLANDA vatandaşlarının sistem tarafından kendilerine verilen randevu gün ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresinde bulunması gerekmektedir.

Oturum izni uzatma başvurusunda bulunulması halinde istenen evraklar PTT iadeli taahhütlü veya kargo aracılığıyla ikamet edilecek ildeki İl Göç İdaresi'ne gönderilmelidir.

HOLLANDA vatandaşlarının oturum süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren oturum izni uzatma başvurusunda bulunmaları gerekir. Uzatma başvurusu, her durumda oturum izni süresi dolmadan önce yapılmalıdır.

Oturum izni uzatma başvurusu yapıldığında e-ikamet sisteminden herhangi bir ücrete tabi olmayan müracaat belgesi verilir. Bu belge, oturum izni süresi sona ermiş olsa dahi uzatma talebi sonuçlanıncaya kadar Türkiye’de yasal kalış hakkı sağlar. HOLLANDA vatandaşlarının ülkemizden çıkış yapmak istemesi halinde sahip oldukları müracaat belgesini bulundukları ildeki İl Göç İdaresi'ne onaylatmaları gerekmektedir.

Türkiye'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

1. HOLLANDA vatandaşları İçin Türkiye'de Kısa Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır?

Maksimum bir yıl süre için verilen "kısa dönem oturma izni" almak için, Türkiye’de taşınmaz malı bulunan ve Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak HOLLANDA vatandaşlarının aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerekmektedir:

Türkiye Oturum İzni İlk Başvurusu İçin Gereken Belgeler            

   ·      Oturma izni başvuru formu

·         Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi

·         Dört adet vesikalık fotoğraf

·         Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan       

·         Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*

·         Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
o Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
o Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
o Özel sağlık sigortası

Türkiye Oturum İzni Uzatma Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

   ·      Oturma izni başvuru formu

·         Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi

·         İki adet vesikalık fotoğraf

·         Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan 

·         Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*

·         Önceki oturma izni belgesinin ibrazı**

·         İdarenin talep etmesi halinde temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**

·         Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
o Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
o Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası

* Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancı uyruklular için gerekmektedir.

** Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancı uyruklular için gerekmektedir.

2. HOLLANDA Vatandaşları İçin Türkiye'de Uzun Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır?

Uzun dönem oturma izni almak için Türkiye’de en az sekiz yıl kesintisiz ikamet etmiş olmak şarttır. Bu şartı karşılayan HOLLANDA vatandaşlarının aşağıdaki belgeleri ilgili İl Göç İdaresi'ne teslim etmeleri gerekmektedir:

Türkiye Uzun Dönem Oturum İzni İlk Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

   ·      Oturma izni başvuru formu

·         Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi

·         Önceki oturma izni belgesinin ibrazı

·         İki adet vesikalık fotoğraf

·         Başvuru sahibinin son üç yıl içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarından sosyal yardım almadığını gösteren belge

·         Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan

·         Adli sicil kaydı

·         Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

o İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge
o Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış provizyon belgesi
o Sosyal Güvenlik Kurumu’na genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair belge
o Özel sağlık sigortası
o Başvuru sahibinin Adres Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olduğunu gösteren belge

Uzatma Başvurusu

Süresiz verilir, uzatılmaz.

İkamet/Oturma İzninden Muaf Tutulan Yabancılar Kimlerdir?

a) Vize süresi veya vize muafiyeti süresince Türkiye’de bulunanlar,

b) Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler,

c) Uluslararası koruma başvurusu “kayıt belgesi” bulunanlar,

ç) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)

d) Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)

e) Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar (Türkiye’deki görevleri sona erdikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edeceklerse, herhangi bir ikamet izni türünü almak üzere, en geç on gün içinde ikamet edeceği valiliğe başvurmakla yükümlüdürler.)

f) “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” olanlar

g) “Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi” sahibi olanlar

ğ) “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” olanlar

h) Geçerli çalışma iznine sahip olanlar

Hollanda Vatandaşları İçin Türkiye Oturum İzni

Duyurular

Türkiye'ye turist gönderen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Hollanda'dan 2012 yılının ilk 11 ayında Türkiye'ye giden toplam turist sa...
2015-04-07 16:06:06 Devamı...

hollanda oturum vizesi alacak olan türklere iyi haber

Hollanda Danıştayı, yasal konumda bulunmayan yabancılar için geçerli olan, geçici oturum vizesi başvurusu (MVV) yaparken ülkelerine dönme zo...
2015-04-07 16:06:06 Devamı...

hollanda istanbul başkonsolosunun türkçe öğrenme aşkı

  Türkçe'nin öğrendiği 9. lisan olacağını ifade eden Schuddeboom, İstanbul'a geldiği günden itibaren Türkçe öğrenmeye başladığını...
2015-04-07 16:06:06 Devamı...

hollanda vize başvurusu ve hollanda konsolosluğu ile iletişime geçecek olanların dikkatine

Hollanda Vize Bölümü Pazartesi-Cuma 09.00-12.00 Hollanda Vize Telefon Saatleri: 09.00 / 12.00 arası ve saat 13.30 /16.00 Hollanda Konsolosluk Böl...
2015-04-07 16:06:06 Devamı...
Tüm Duyurular
Türkiye Oturum İzni